КАТАЛОГ ТОВАРІВ
Дім
Хімія для дому
Продукти харчування
Одяг та взуття
Краса та здоров'я
Техніка та електроніка
Посуд
Дитяча зона
Зелена зона
Ремонт та інструменти
Аксесуари
Товари для дорослих
Натхнення

Пошук по сайту

Типи садового насіння - Main

Типи садового насіння

Ви хочете вирощувати власну їжу, але не знаєте, яке садове насіння вибрати? А чи знаєте ви, що означають різні ярлики та твердження на етикетках? На всі ваші питання спеціалісти DomKi вже мають відповіді. Дані поради допоможуть вам вибрати правильне насіння, щоб ви могли вирощувати здорові рослини для себе та рідних.

Вирощування власних рослин допоможе вам вживати здорову їжу, без токсичних хімічних речовин та консервантів, та збереже вас від хронічних захворювань. І насіння — це те, з чого все починається.

Виділяють 3 основні типи садового насіння: відкрито запилені, гібриди та ГМО.

Насіння типу — Відкрите запилення

Відкрите запилення означає, що запилювачі, такі як комахи, птахи або вітер, поширюють пилок, і ваше насіння є результатом цього запилення. Незважаючи на те, що цей тип насіння може бути дещо складніше знайти і коштує воно дорожче, насіння з відкритим запиленням може дати рослини, які виглядають і поводяться так само, як батьківська рослина. Це називається "вірний тип". Завдяки ньому ви завжди будете знати, що отримаєте від насіння.

Тип насіння — Гібриди

Гібридне насіння (як правило, маркування F-1) стосується двох рослин, які люди навмисно перепилюють, щоб створити бажані якості, наприклад, солодкий смак, високий урожай, стійкість до хвороби або жаростійкість.

Люди протягом століть виводили гібриди, щоб полегшити вирощування їжі для свого комфорту та смакових переваг. У саду багато чого може піти не так, і гібриди можуть зіграти на вашу користь. Якщо ви тільки починаєте вирощувати рослини, можливо, вам потрібні високопродуктивні гібриди, щоб збільшити шанси на успішний врожай.

Наприклад, якщо у вас вологий клімат, а ви хочете виростити сорти томатів, стійких до грибкових захворювань. Таким чином, ви обираєте гібридне насіння томатів та отримуєте хороший врожай томатів кожного сезону та зменшуєте потенціал зараження вашої рослини грибковим захворюванням.

Ви можете отримати той самий ефект, посадивши насіння з відкритим запиленням та зберігати насіння щороку, поки сорт природним чином не адаптується до вашого місцевого клімату. Однак кліматична адаптація насіння з відкритим запиленням займає кілька сезонів, тому створений людиною гібрид може окупитися в короткий термін.

Якщо ви любите сюрпризи та маєте простір для експериментів у своєму саду, можете експериментувати з гібридним насінням. Результат може бути непередбачуваним.

Тип насіння — ГМО

Останнім видом садового насіння є ГМО (генетично модифіковані організми). Зовсім недавно це насіння було перейменовано в BE (bio-engineered) біо-інженерне насіння. Насіння ГМО не може з’явитись в природі самостійно, йому потрібна високотехнологічна лабораторія, що зрощує гени, де ДНК самого насіння змінена.

Гібриди зовсім не схожі на ГМО, вони абсолютно різні. Якщо гібриди – це результат схрещення двох споріднених рослин, то ГМО — гени з різних царств! Багато ГМО містять гени бактерій та гени рослин для того, щоб ці рослини згодом можна було обприскувати отруйними гербіцидами, а сама рослина не загинула. Найпопулярніший з цих гербіцидів, гліфосат (основна діюча речовина Roundup), — це ймовірний канцероген, ендокринний руйнівник, який також запатентований як антибіотик.

Через великі ризики для здоров’я багато садівників вирішили вирощувати рослини, що не містять ГМО. Хоча ГМО міститься у безлічі добавок, ферментів, ароматизаторів та переробних речовин, на сьогоднішній день на ринку представлено лише 10 рослин, які мають ГМО-версії: кукурудза, бавовна, соя, люцерна, папайя, кабачки, цукрові буряки, ріпак, картопля та яблуко.

Обираючи насіння, звертайте увагу на назви компаній та склад на етикетці. В даний час єдиною компанією, яку ми бачили, що постачає насіння ГМО — є насіння Semini Brand (дочірнє підприємство Monsanto/Bayer). Якщо ви подивитесь на веб-сайт Semini, то ГМО-версії літніх кабачків та кукурудзи позначаються як “B”, для біотехнологій.

Також ви можете зустріти органічне насіння — це насіння збирають із сертифікованих органічних рослин. Це означає, що материнська рослина відповідає органічним вимогам для цієї території чи регіону.

Деякі дрібні фермери вирощують насіння органічно, але не платять за органічну сертифікацію, оскільки процес сертифікації є дорогим. Однак вони не мають можливості довести, що насіння насправді є органічними. Тому, якщо ви купуєте насіння, яке заявлене як органічне, але не сертифіковане, ви вірите виробнику на слово.

Більшість домашніх садівників вирощують суміш насіння з відкритим запиленням, гібридом та давніми сортами насіння, створеними століттями відкритого запилення чи іншими природними засобами. Тут все залежить від власних побажань та смаків, а вони можуть змінюватися від сезону до сезону.

Коли ви знаєте, що означають значення на етикетках з насінням, ви можете приймати зважені рішення та обирати найкраще для себе. Це допоможе вам дбати не лише про землю, а й про своє здоров’я та довголіття

Спеціалісти DomKi рекомендують вирощувати різноманітні культури. Різноманіття культур запобігає шкідникам та деградації ґрунту. Різноманітний врожай також означає більше поживних речовин для вас та вашої родини.

Надіслати посилання:
Поділитися статтею:
НАТХНЕННЯ

ВСЕ ДЛЯ ІДЕАЛЬНОГО
БУДИНКУ

load